Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

SOSYAL MEDYA PLATFORMLARINDA NEZAKET KURALLARI

Aslında sosyal medya platformları (Facebook, Twitter, Swarm, İnstagram vb) günlük yaşamdaki insan ilişkilerinden, iletişimden çok da farklı değildir, aynı saygı ve nezaket kuralları geçerlidir. Örneğin çağdaş toplumlarda eğer acil bir durum yok ise yada aileniz, çok yakınınız değilse sabah 10’dan önce ve akşam 10’dan sonra telefonla aranmaz, aynı durum sosyal medyada network olarak tanıdığınız kişiler için de gerekli koşullardaki bireysel haberleşmeler için uygulanmak durumunda.
Çünkü teknoloji ve ona bağlı terimler İngilizce den çevrildiğinden sosyal medyada tanıdığınız kişileri örneğin Facebook «arkadaş » diye nitelendirse de şahsi tanıdığınız kişiler hariç diğerleri NETWORK tür, ARKADAŞ değil; network ise sadece kişinin kendisini tanıtmak istediği kadar tanıdığınız, iş, ilgi alanı yada sosyal konularda ya da belli zamanlardaki toplumsal eylemlerde, durumlarda destek aldığınız, destek verdiğiniz , ortak görüş, hobi, ilgi alanı, politik görüş vb paylaştığınız ya da tamamen bu alanlarda ayrıldığınız ama karşıt görüş bilgisi edinme hedefli izlediğiniz kişilerdir.
Networkler ile iletişim, nezaket ve saygı ölçüsünü aşarak «arkadaş »mis gibi, övgü yada yergi, aşırı samimiyet, tanımadığınız kişilere « sen » diye hitabetmek vb vb Türkçedeki tam kelime anlamı ile « teklifsizlik » çerçevesinde olunmayacak şeklidir.
Sosyal medya program düzenleyicileri bu belirtilen çerçeveleri koruma hedefli kısıtlama, engelleme, rapor bildirme gibi seçenekleri oluşturmuştur. Ve "sanal ortam" ifadesi çok eskilerde kalmış, günlük yaşamdaki nezaket kuralları aynen uygulandığı gibi, uygulanması gerektiği gibi her ne kadar kişilerin konuşma, yazma, kendilerini ifade etme özgürlükleri olsa da, başkalarının özlük hakları vb konusunda yasalar da uluslar arası bilişim çağında ona göre düzenlenmiştir.
Sosyal medya platformlarının en ideal kullanımı da kendinizi, işinizi, ve çevrenizi geliştirebilecek iletişim ve bilgi kazanımı, yapılan güzel ve olumlu işlerin ulaşabileceği her noktaya duyurulması, kamuoyu oluşturmak ya da toplumsal yaşama olumlu örnek oluşturmasıdır hedeflenen. Bunlara ek olarak Anadolu’daki ifadesi ile kendini ifade edemeyen « mazlumun » sesi olmak, yardıma ihtiyacı olup da sesini duyuramayanların sesi olmak, yeni deyim ile de "aktivist" olup insan ve toplum gelişimini desteklemektir kullanım amacı.
www.belturkhaber.be Yayımlandığı tarih: 29 Oca 2015 @ 22:57

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code