Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI İLE KALICI KİLO VERMEK MÜMKÜN


Günümüzde şişmanlığın diyet ve ilaçla tedavisi yeterli sonucu almaktan uzaktır. Medikal tedavi ile hastalar kilo verseler de hastaların %90-95 i verdikleri kiloları 2-3 yıl içerisinde geri alırlar. Bu nedenle tıbbın gelişmiş olduğu ülkelerde cerrahi tedavi kalıcı tedavi olarak görülür ve son yıllarda sayısı hızla artmaktadır. Günümüzde yemek alımını kısıtlayıcı (gastrik Band-Kelepçe) veya kısıtlamaya ilave olarak yenilen yemeğin sindirimini de azaltıcı (Gastrik Bypas) operasyonu ön plandadır. Sleeve gastrektomi(Tüp Mide) son yıllarda uygulanan yemek alımını kısıtlayıcı bir diğer operasyondur.
3 Tip Obezite ameliyatı vardır:
Gastrik Band
Gastrik ByPASS
Sleeve Gastrektomi :Tüp Mide
Obezite ameliyatlarının hepsi günümüzde laparoskopik olarak yapılmaktadır. Gastrik band operasyonunda hastanın gıda alımı kısıtlanır. Fakat takiplerindeki güçlük ve banda bağlı bir takım komplikasyonlar nedeni ile pek tercih ettiğimiz bir operasyon değildir.
Obezite cerrahisi yapılan şeker hastalarının %80 de , yüksek tansiyon olan hastaların %65 de hastalık ortadan kalkmaktadır.
Hangi durumlarda ve kimlere cerrahi uygulamak gerekir ?

Vucut kitle i
ndeksi 40 ın üzerinde olan hastalarda ve 35 in üzerinde olup yandaş hastalık gelişmiş olanlarda cerrahi tedavi kalıcı tek çözüm yoludur.
Yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki bu gruptaki hastaların %95 i değişik yöntemlerle kilo verseler de 2 yıl içerisinde verdikleri kiloyu fazlasıyla geri alırlar. Bugün için şişmanlıkta yan etkileri olmayan kalıcı bir ilaç yada alternatif tedavi yöntemi yoktur. Değişik diyet ve ilaç tedavileri ile hastanın 5 yıldan fazla yaşamış olması cerrahi için aranan diğer bir şarttır.
Sıvı, tatlı ,kola, çikolata yeme alışkanlığı olan hastalara gastrik band uygulaması önerilmez bu tip hastalarda gastrik by pass operasyonu idealdir
Günümüzde şişmanlık ameliyatlarının laparoskopik yapılması ile hastaların ameliyat sonrası enfeksiyon, ağrı, emboli gibi riskleri azalmış olup 3 yada 4 gün hastanede kalıp işlerinin başına geçirilen ameliyatın tipine göre 10-20 günde geçebilmektedirler.
Operasyon genel anestezi altında yapılır.Operasyon tipine göre hastalar önce sıvı daha sonra lapa en son basamakta katı gıdaya geçerler. Ameliyat sonrası gastrik by pass da ve Tüp Mide de 2 yıla kadar kilo verilir sonrasında metabolizma normal kiloya geldiğinde kilo verilmesi durur. Gastrik Band operasyonunda ise hasta cerrahının kontrolünde bandı sıkılaştırılması işlemine göre kilo verilme hızı ayarlanır.
Obezite cerrahisi son yıllarda alınan mükemmel sonuçlar ile hızla artmaktadır. Örneğin Amerika da laparoskopik ameliyatlar sıralamasında safra kesesinden sonra
Yılda 200000 yapılarak 2. sıraya yerleşmiştir. Ülkemizde de halk arasında kelepçe olarak bilinen Band ameliyatları çok yaygın olarak yapılmaktaydı. Son iki yıldır Band ameliyatlarını seçilmiş hastalar dışında terk ederek gastrik bypas ve tüp mide ameliyatlarını daha çok tercih etmekteyiz.
Obezitede cerrahi tedavinin riskleri var mı ? Varsa neler ?
Her operasyonun olduğu gibi obezite cerrahisinin de anesteziye ve ameliyata bağlı riskleri vardır. Medyada şişmanlık ameliyatlarına bağlı ölümler, diğer ameliyatlara göre ilgi çektiği için yer almakta göreceli olarak halk tarafından tehlikeli bir ameliyat olarak algılanmaktadır.
Obezite ameliyatlarında genel mortalite (ölüm) oranı %1'in altında bulunmaktadır. Hastaların bu tarz ameliyatlarda sorun yaşamamaları ve iyi sonuçlar elde edilebilmesi için konusunda uzmanlaşmış hekimlere ve merkezlere baş vurması önem arz etmektedir.
Op. Dr. İbrahim Cenk Soğukpınar

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code