Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ, EMİN ÖZKARA

Avrupa'ya 1960'lı yıllarda 'Misafir işçi' olarak giden Türkler, aradan geçen 50 yılda pek çok meslekte olduğu gibi politika alanında da kendilerini gösterip milletvekili, hatta bakan olmayı başardılar. Yerel meclislerde başlayan siyasi deneyim tecrübe kazandıkça, bölgesel ve federal düzeye kadar ulaştı.
İşçi olarak elinde bir tahta bavulla hayatta tutunmak için geldikleri Avrupanın bu gri blutlarla ve gizemli taş binalarla çevrili ülkesi Belçika’da bugün yasama kurumlarında söz sahibi olan bir politikacıyı anlatacağım.
Emin Özkara, Belçika’daki özellikle Brüksel’deki Türkler tarafından yakından tanınan bir siyasetçi. Kimisine göre çok başarılı, çalışkan bir politikacı, kimisine göre ise iş yapmaz, tesadüfen seçilen bir siyasetçi. Elbette insanları yaptıkları işlere göre değerlendirmeliyiz. Emin Özkara’yı da seversiniz yada sevmezsiniz ama herkes gibi onu da aynı terazide tartmalısınız. Öyle kolay iş değil 15 yıldır siyasetin içinde olmak, olabilmek. Siyasetin kaygan zemininde gün geçtikçe üzerine koyarak ilerlemek, Her ne kadar bu ülkede doğup, büyüyüp, okuyup halkın hür iradesi ile meclise gelseniz bile üzerinizdeki o göçmen etiketini bir türlü hazmedeyemeyenlere rağmen mücade etmek.
Önce kısaca Emin Özkara’yı tanıyalım.1974 Emirdağ doğumlu. Evli iki çocuk babası. Eğitimini Brüksel Saint Luc Yüksek Mimarlık okulundan mezun olarak tamamladi. .1999 yılında siyasete atıldı. Bağımsız olarak katıldığı 2000 yılında yapılan yerel seçimlerde Schaerbeek Belediyesi’ne 625 oy ile meclis üyesi olarak girmeyi başardı. Belediye’de gösterdiği performansı ile Parti Sosyalist saflarına katıldı.2004 yılında ki seçimlerde Brüksel bölge parlementosuna en genç milletvekili olarak girmeyi başararak tüm dikkatleri üzerine topladı. Parlamentoda İdare Amirliği'nde görev yapan Özkara, Çevre ve Bayındırlık Komisyonu üyeliğinde bulundu. Şehir düzenlemesi, kamu hizmetleri, konut ve şehircilik konularında mecliste bir çok soru önergesi verdi. Meclis kürsüsünde söz aldı. 2006 yılında yerel seçimlerde 2435 tercihli oy alarak yeniden Schaerbeek Belediye meclis üyesi seçildi. 2009 yılında 3 bin 106 oy alarak Brüksel bölge milletvekiliği görevine ikinci defa seçildi. 2012 yerel seçimlerinde 2041, 2014 Brüksel Bölge milletvekilliği seçimlerinde Emin Özkara 4 bin 944 tercih oyu toplayarak girdiği bu seçimden de zaferle ayrılarak üçüncü dönem de seçildi.
Üç dönemdir birlikte çalıştığı Brüksel Bölge Hükümeti Başbakanı Rudi Vervoort onu şu sözlerle anlatıyor ”2004 yılından itibaren Brüksel Parlamentosu PS milletvekillerinin en genç ve en enerji dolu kişilerinden, Her işte görevini ciddiyet ve isteyerek yapıyor. Bu kadar hevesli ve inandığı değerleri savunan bir milletvekiline güvenmekten memnuniyet duyuyorum.”
Üçüncü dönemim ustalık dönemim olacak demişti seçimlerden önce konuştuğumuzda ve şimdilik te öyle görünüyor. Seçimlerin ardından gittiğim Brüksel Bölge Parlamentosunda ki Meclis yemin töreninde yeni gelen arkadaşlarına yardımcı olması, Partisi içerisindeki çalışkanlığı ve sadakati yemin töreninin ardından ona Meclis başkan vekilliği’ni getirmiş. Yeni yasama döneminde parlamento’da çevre ve küçük ve orta boy işletmelerin sorunları için oluşturulan komisyonlarda görev üstlenerek;
Küçük ve orta ölçekli işyerlerinin sorunlarının yanı sıra işsizlik maaşı ile geçinen gençlere yeni iş sahalarının açılması,onların enerjilerini iş dünyasına kazandıracak çalışmaları Brüksel bölge meclisinin gündemine taşımaya hazırlanıyor.
Emin Özkara, Brüksel Parlamentosu’nda ilk defa bir Türk kökenli milletvekilinin Meclis Başkan vekili olarak görev almasının kendisi için gurur verici bir olay olduğunu ifade ederken; sorumluluklarının da farkında. Deneyimi, tecrübesi ve parti içi dengelerin bu göreve gelmesinde etkili olduğunu düşünüyor.
Türk kökenli bir Belçika vatandaşı olarak Belçika toplumuna ve Belçika’daki Türk toplumuna her zaman siyasi olarak sorumluluklarının olduğunu, yapıcı eleştirilere har zaman açık olduğunu, ancak hiç bir şekilde polemiklere ayıracak vaktinin olmadığını söylüyor.
25 yıldır Belçika’da kurulan koalisyon Hükümetlerinin güçlü ve büyük ortağı olan Sosyalist Parti (PS)’nin ilk defa yeni kurulan Hükümette yer almayıp, muhalefet’te kalmasını demokrasinin bir neticesi olduğunu, “Federal hükümet’te muhalefetteyiz, ama Valon ve Brüksel bölge hükümetlerinde iktidardayız. “ diyerek federal ve bölge hükümetlerinin yetkilerinin tamamen birbirinden farklı ve ayrı olduğunu kaydediyor.
Belçika Kralı Philippe tarafından Toplum adına en az 10 yıl hizmet etmiş, toplum adına önemli işler başaran kişilere verilen ’Kral Leopold Şövalye Nişanı’ ile ödüllendirildi. Kraliyet adına meclis başkanı Charles Picque’nin elinden Kral Leopold Şövalye Nişanı’nı alan Özkara, meclis başkan vekilliği ile yaşadığı gurura bir gurur daha ekledi. Aldığı ödüller ve taltiflerin özverili çalışmalarının sonucu olduğunu, moral motivasyonu açısından ve Türk toplumunu başarı ile temsil etmenin vermiş olduğu manevi değeri nedeniyle apayrı bir sevinç duyduğunu bunun çalışmalarına olumlu katkı sağlayacağını söylüyor.
Brüksel Bölge milletvekili Emin Özkara’ya siyasi yaşamında başarılar dileriz.
Şükrü Sağlam 21 Ekim 2014

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code