Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

BELÇİKA'YA GÖÇÜN 50.YILI

Belçika'nın Ankara Büyükelçiliği ile Hacettepe Üniversitesi'nin düzenlediği konferansta Belçika'daki Türkler konuşuldu.1964 yılında Belçika'ya maden ocaklarında çalışmaya giden Türklerin çocukları bugün artık meclis üyesi ya da belediye başkanı.
1964 yılında başladı Belçika’ya göç eden Türklerin öyküsü,Türkiyenin bir çok şehrinden on binlerce insan valizlerini toplayıp yollara koyuldu.İlk gidenler Başta madencilik olmak üzere pek çok alanda iş sahibi oldu,Belçika’nın kalkınmasına destek sağladı.İlk yolculuğun üzerinden 50 yıl geçti. Belçika’nın Ankara büyükelçiliği ile Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile göçün 50.yılı kapsamında bir konferans düzenlendi.Konferansta pek çok başlık ele alındı. Türklerin Belçika ekonomisine katkıları konuşuldu.
Belçika'nın Ankara Büyükelçisi Marc Trenteseau Türklerin güvenilirliğine dikkat çekti.Büyükelçi Trenteseau” Herkes biliyor ki Türkler çalışkan ve güvenilir insanlar.Bu yüzden başarılı oldular.Sonra eğitim seviyeleri yükseldi,kademeli olarak ilerliyorlar.Mecliste ve yerel yönetimlerde yer alıyorlar.Bu gelişme oldukça olumlu.”Dedi.
Türkiye’nin eski Belçika Büyükelçisi Murat Ersavcı ise Gurbetteki Türklere artık daha çok sahip çıkıldığını belirtti. Ersavcı ” Bugün gerek dini bakımdan, gerek sosyal ve okullar bakımından, gerek ekonomik bakımdan Türklerin özel bir yeri var” Dedi.

Belçika’nın ilk Türk kökenli senatörü Meryem Kaçar’da Belçika’lı Türklerin sıkıntılarını anlattı.İslamifobia’nın yaygın laştığına dikkat çekti. Yurtdışı Türkler Temsil kurulu Belçika üyesi de olan Kaçar” Türklerin karşılaştığı ırkçılık ve ayrımcılık sorunu var. Buna bir de İslam karşıtlığı da eklendi.Şu anda Belçika’da işverenlerin yüzde 40’ı yabancı kökenli insanları işe almıyor.Böyle açık ve net şekilde konuşulan bir ayrımcılıkla karşı karşıyayız.Okullarda çocuklarımıza İslam din derslerini takip etmemeleri, İslamın kötü,şiddet içeren bir din olduğu şeklinde baskı uygulanıyor” Dedi.
Türk işçilerin Belçika’ya gelişlerinin 50.yılı ile ilgili düzenlenen sempozyuma Emirdağ Kaymakamı Akın Ağca,Yuırtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’ndan uzman Kaan Çetinkaya ile Hacettepe Üniversitesinden araştırmacı Dr. Cahit Gelekçi de katıldılar

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code