Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

TÜRKİYE'YE ARAÇ ÇIKARMA FARKLI YORUMLANIYOR

DTAC SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Derneği Yöneticileri yabancı plakalı araçlar için uygulanan iki yıl süreyi yanlış bulduklarını söylediler.
Edirne: Yabancı plakalı araçların Türkiye’de kalma süresinin iki yıl olması konusuna değinen SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Derneği Yöneticilerinden Sezai Koç ve Ferit Odabas 'Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle’ yapmış oldukları görüşmelerden sonra bu uygulamanın büyük sorunlara yol açacağını belirtiler.
Uygulamanın suiistimale çok açık olduğunu belirten Sezai Koç “Uygulamanın suistimale açık olduğunu ve uygulamanın bazı kesimler tarafından suistimal edebileceğinin altını çizdi.
Yasanın tekrar ele alınması gerektiğinin altını çizen Sezai Koç' Aksi taktirde çok sorunlar yaşanacağını dile getirdi.
SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Derneği Yöneticilerinden 'Ferit Odabaş' Vatandaşlar tarafından Araçların 2 yıla uzatma düzenlemesi yanlış yorumlandığını, vatandaşın 185 gün şartını dikkate almadan geldiğini, geri dönmek zorunda kaldığını söyledi.
Odabaş ' Yasanın farklı yorumlara neden olduğunu,yasanın mutlak süretle tekrar farklı yorumlara neden olmayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. dedi
BRÜKSEL BAŞKONSOLOSLUĞU TÜRKİYE'YE ARAÇ ÇIKARMA KONUSUNA NET CEVAPLAR VERDİ

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Başkonsolosluğu Türkiye'ye arabayla giriş hakkında
- Yabancı plakalı aracınızı Türkiye’ye getirmek için son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçirmelisiniz.
- Son 1 yıl içinde Türkiye’de 180 günden fazla kalmışsanız aracınızı Türkiye’ye getiremezsiniz
- Aracın, ikamet ettiğiniz yerde adınıza kayıt ve tescil edilmiş olması gerekir.
- Emekli veya çalışan olmanız fark etmez, aracınızı Türkiye’de iki yıl (730 gün) kullanabilirsiniz.
- Başkasına ait aracı vekâleten de getirebilirsiniz. Vekaleten getirilen aracın sahibinin de son 1 yılın 185 gününü yurtdışında geçirmesi gerekir.
- Türkiye’ye girişte ehliyetiniz, aracın yurtdışı mülkiyet belgesi ile Türkiye’de geçerli yeşil sigorta kartını yanınızda bulundurunuz.
- Sigortanız Türkiye’de geçerli değilse ya da yoksa gümrükte sigorta yaptırabilirsiniz.
- Aracınızı sizden başka yurtdışında yerleşik eşiniz, anne, baba ve çocuklarınız kullanabilir.
- Akrabalarınız da dahil üçüncü kişiler aracınızı, sizin içinde olmanız şartıyla ve sadece acil durumlarda kullanabilir.
- Aracınızı bırakıp yurtdışına örneğin uçakla çıkmak istediğinizde aracı kimsenin kullanmayacağına dair taahhütname vermeniz gerekir.
- Siz yurtdışındayken aracı hiç kimse kullanamaz.
- Yurtdışı yerleşiklik şartı olan 185 günlük ikamet süresi araçla her girişte kontrol edilir.
- İki yıllık yurtta kalma süresi dolmadan çıkış yaptıysanız arta kalan süreyi kullanabilmek için yurtdışı yerleşiklik şartını (yurtdışında 185 gün ikamet süresini) sağlamanız gerekir. Sağlamıyorsanız aracınızın girişine izin verilmez.
- İki yıllık sürenizin tamamını kullandıktan sonra 185 gün süreyle araç getiremezsiniz. Farklı bir araçla gelseniz dahi aracın Türkiye’ye girişine müsaade edilmez.
*** İlave sorularınız ve ayrıntılı bilgiler için Brüksel Büyükelçiliğimiz Gümrük Müşavirliği ile temas etmenizi (gtbbel@gtb.gov.tr) rica ederiz.
kendilerine sıkça sorulan sorulara net cevaplar verdi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code