EBSO’dan İzmir - Brüksel ekonomi köprüsü
Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir ile Belçika’nın başkenti Brüksel arasında ekonomi köprüsü kuruyor. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, İzmir’in güçlü olduğu sektörlerden başlayarak ilişkilerin dalga dalga diğer sanayi kollarına da yayılmasını isterken, vize zorluklarının aşılması gerektiğini vurguladı. 2015’te Türkiye’nin konuk ülke olacağı Belçika’daki Europalia kültür ve sanat festivalinde İzmir’in güçlü bir heyetle temsil edilerek tanıtımının, İzmirli sanayicileri Avrupa ve Afrika’ya, Belçikalı işadamlarını da Türki Cumhuriyetlere açacak sürece olumlu katkı yapacağı ifade edildi.Belçika Başkonsolosluğu Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Sabih Akay, Brüksel Yatırım ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Yabancı Yatırımlar Ataşesi Carole Mone ve Yabancı Yatırımlar Uzmanı Dr. François Bernard, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti, Belçika’da Yatırım İmkanları Tanıtım Programı EBSO’da gerçekleştirildi. Belçikalı işadamları da İzmirli sanayicilerle gıda, çevre teknolojileri, yazılım, mimarlık mühendislik, endüstriyel mutfak ile danışmanlık alanlarında yaptıkları ikili görüşmelerde geleceğe dönük işbirliklerinin ilk adımlarını attı.
Gökçüoğlu: Birlikte kazanalım
Belçika heyetine ve sektörel işbirliği görüşmelerine ev sahipliği yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökçüoğlu, İzmir’in yatırım avantajlarına dikkat çekti. EBSO’nun gıdadan tekstile, otomotivden makineye, inşaattan kimya ve petrokimyaya, yenilenebilir enerjiye kadar 64 değişik sektörde faaliyet gösteren 5 bine yakın sanayiciyi çatısı altında topladığını belirten Gökçüoğlu, kentteki 10 organize sanayi bölgesi ve 2 serbest bölgenin de yatırımcıların gözdesi olduğunu söyledi. İbrahim Gökçüoğlu, “Belçika bizim için özel ve önemli bir ülke. Avrupa Birliği’nin kurucularından, sanayi devrimini başlatan ülkelerden olan Belçika’da 220 bine yakın vatandaşımız yaşıyor. İzmir ve Brüksel’de öne çıkan sektörlerden başlayarak bir sinerji yaratıp ikili ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Sanayi ürünü ihracatında İzmir için Belçika ile bir perspektif açmalıyız. İhracatçılarla ithalatçıları aynı masaya oturtarak sonuç almalıyız. Bugüne kadar her iki ülkede yatırım yapan şirketlerimizin deneyimlerinin ışığında ortak hedef ve ortak akılla adım adım ilerlemeliyiz. Güçlü olduğumuz pazarlarda ‘kazan-kazan’ ilkesiyle işbirliği yapmalıyız” dedi.
İbrahim Gökçüoğlu, Belçika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin krize rağmen yükselen bir trend izlediğini, 2009 yılında 4 milyar dolar olan ticaret hacminin 2013 yılında 2.5 milyar dolar ihracat, 3.8 milyar dolar ithalat olmak üzere 6.3 milyar dolara ulaştığını hatırlatırken, şu bilgileri verdi: “İzmir ile Belçika arasındaki 308 milyon dolarlık ticaret hacmininse 198 milyon dolarını İzmir’in Belçika’ya olan ihracatı, 110 milyon dolarını ise İzmir’in Belçika’dan yaptığı ithalat oluşturuyor. Ülkemizde Belçikalı firmaların yatırımları 7,3 milyar dolara ulaştı ve şu anda Belçika, Türkiye’de en fazla yatırım yapan ülkeler arasında dördüncü sıraya yükseldi. 30 Haziran 2014 tarihi itibariyle ülkemizde faaliyette bulunan 513 Belçika sermayeli şirketin özellikle kimya ve eczacılık ürünleri, plastik sanayi, inşaat malzemeleri, lojistik, tekstil, gıda, enerji, madencilik ve hizmet sektörlerinde yatırım yaptıkları görülüyor. Türk şirketlerinin Belçika’daki yatırımları da artıyor, halen 40 kadar Türk ortaklı firmanın yatırımları 900 milyon doları buluyor.”
Vizede kolaylık bekliyoruz
Türk işadamları açısından en önemli sorunlardan birini diğer AB ülkelerinde olduğu gibi Belçika’da da mağduriyetlere neden olan vize uygulamalarının oluşturduğuna dikkat çeken Gökçüoğlu, şöyle konuştu:“Belçika’ya iş bağlantıları, firma ziyaretleri ve özellikle fuar katılımları amacıyla gitmek isteyen işadamları ve girişimcilerimize birbirinden farklı pek çok mesnetsiz nedene dayanarak vize verilmemekte. İşadamlarımıza vize konusunda daha esnek davranılması kuşkusuz ticari ilişkilerimizi önemli ölçüde geliştirecek faktörlerden biri olacaktır. Ayrıca, İzmir’den Belçika’ya direkt uçak seferlerinin en kısa sürede düzenlenmesi sayesinde karşılıklı ticaret hacminin hızlı bir şekilde artacağına inanıyoruz.”
0 Yorumlar