Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor
renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki.
Yumru şeklinde çiçekleri olan ve 2 metreye kadar uzayabilen bir bitki
olan Enginar, A ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez
ve fosfor mineralleri açısından zengindir. Güney Avrupa ve Akdeniz
çevresinde yetişir. Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna olukludur.
Yaprakları sapsız, büyük, uzun-oval ve parçalıdır. Çiçekler üst
yaprakların koltuğundan çıkan, uzun sapların ucunda büyük başçıklar
halinde toplanmıştır. Çiçek tablası etlidir. Hepsi tüp şeklinde olan
çiçekleri ve bunların aralarında bulunan tüyleri taşır.Enginar çayı
içerek vücudunuz için gerekli folik asit, A, B1 ve C vitaminleri ve
magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, çinko ve diyet lifi gibi
mineralleri alabilirsiniz.
Enginar’ın faydaları
Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.
Karaciğer, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek kumlarını döker.
Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür.
Vücuda dinçlik verir. Bedeni ve zihinsel yorgunluğu giderir.
Meme, rahim ağzı ve prostat kanserini önlemeye yardımcı olur.
Enginar kalbi ve damar sağlığını korumakta da etkilidir.
Hücrelerin yıpranmasını engelleyerek yaşlanmanın etkilerini azaltır.
Sarılıkta faydalıdır.
Romatizma şikâyetlerini azaltır.
İshali keser. Ter kokusunu giderir.
Ateş düşürücü ve iştah açıcıdır.
Yapılan
bilimsel araştırmalarda Enginar Suyunun Karaciğer hücrelerinin
yenilenmesinde ve güçlenmesinde safra salgısının düzenlenmesinde ve
kolesterol düşürülmesinde son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Mide ekşimesi, kusma, mide bulantısı ve gibi sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir.
Antioksidan içeriği ile cildinizin daha görünmesini ve kırışıklıkların oluşumunun gecikmesini olmasını sağlar.
Sık alkol kullananlarda daha ciddi sorunlar meydana gelmeden karaciğer fonksiyonlarını arttırır ve koruma sağlar.
İdrar
söktürücü özelliği vücuttan fazla suyun atılmasını sağlar. Bu
özelliğinin yanı sıra düşük kalorili olduğu için zayıflamak için diyet
yapanlara tavsiye edilir.
Enginar nasıl kullanılır?
enginar
suyu Büyükçe bir enginarı bütün olarak iyice yıkadıktan sonra sapının
tamamını kesin.Daha sonra kaynayan iyi suya yine bütün olarak atın ve 1
saat kaynatın. Bu süre sonunda suyun rengi açık kahverengine dönecektir.
Ocağı kıstıktan sonra bir yarım saat daha bekletin ve ateşin üzerinden
alın. Bu suyu çay olarak içebilir dilerseniz balla tatlandırabilirsiniz.
Soğuk veya sıcak tüketebilirsiniz. Kötü kolesterolü düşürmedeki
etkisiyle damar sağlığının korunmasında etkili bir çözüm olarak
kullanılabilir. Ancak kolesterol ilacı kullanıyorsanız enginar çayı
içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.
Enginar yemeği faydaları
Çiçekleri
sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılır.
Enginar suyu kalp çarpıntısına iyi gelir. Taze enginar yaprağı
kaynatılarak hazırlanan enginar çayı karaciğer hastalıklarında oldukça
faydalıdır. Tüylü kabuklarının kaynatılmasıyla elde edilen enginar suyu
ile saçlar yıkanırsa saçları güçlendirir. Karaciğer rahatsızlığı
olanlar, enginarın karaciğer üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle
özellikle son zamanlarda Enginar Hapı kullanımına yöneliyorlar. Enginar
Hapı faydalı ve pratik olmakla birlikte kullanmadan önce mutlaka bir
doktora danışmak gerekir.
0 Yorumlar