Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

BELÇİKA'DA BUGÜN GREV VAR

EMEĞE SAYGI TARTIŞMASI
Dün akşam 22.00 de başlayan ve bu akşam 22.00 de biteceği beklenen tren grevi yaşamı alt üst etti. Ulaşımın çoğunlukla trenle sağlandığı ülkede işlerine özel araçlarla gitmek isteyen kişiler bu sabah trafik de 350-400 km ye ulaşan kuyruklara neden oldular, kent içinde otobüs, metro ve tramvayla sorun azaltılsa da, şehirlerarası trafik de sorun hala çok yoğun.
İş, gezi vb.. amaçlarla başka kentlerde bulunan ve trenlerle dönemeyen kişiler kentler arasındaki yüksek taksi ücretlerini ödemek yerine oldukları kentlerdeki otellere akın ettiler. Otobüs seferleri artırılsa da Belçika'da en yaygın ulaşım aracı tren olduğu için çoğu kişinin iş yerlerine zamanında ulaşamadığı yada günü izinli evinde geçirdiği belirtilmekte.
6 Kasım 2014 'de yaşanan genel grevin ekonomiye 150 milyon yük getirdiği biliniyor ancak anlaşmazlık taraflar arasında sürdüğünden bugünkü grevin işçi temsilcilerinin yaptırım gücünü göstermesi bekleniyor.
Yaşamı çok olumsuz etkilese de GREV HAKKI DEMOKRATİK ÇALIŞMA DÜZENİNDE EN TEMEL HAKTIR. Grev hakkı olmadan işverenin 'insafına' kalmış bir şekilde, köle gibi çalışıyor olmak çağdaş hiç bir sistem de düşünülemez. İşveren olmama karşın çalışanların haklarının korunmasının insan haklarının temel unsurlarından olduğuna inanırım.
Bugünkü grevden çok olumsuz etkilenmiş olmama, gitmem gereken yerlere ulaşma güçlüğü çekmeme, yakınlarım başka kentlerde otellere ödeme yapmak zorunda kalmasına, bugün ne olacağı bilinmemesine karşın, özellikle Belçika'daki bir kaç arkadaşın paylaşımında grevler yasaklansın mı, kaldırılsın mı vb.. gibi sorularla konuyu tartışmaya açmalarını şaşkınlıkla okudum, soruyu bile anlamsız emeğe saygıdan yoksun bulduğumu belirtmek isterim.
O yazıları okudukça aklıma yine Socrates'in o sözü geldi ' Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, bir de cehaletin bedelini hesaplayınız".
Ne yazık ki Belçika'daki Türk toplumu adına bedel çok yüksek ve gelecek kuşaklar adına artacağından bugünkü göstergelere baktıkça daha da endişeliyim.
Özbil BIYIKLI

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code