Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

50 YILDIR EL ELE PROJESİ SONA ERDİ

Kısa adı FEDACTİO olan Belçika Aktif Dernekler Federasyonu tarafından Türklerin Belçika'ya göçünün 50. yılı kapsamında 2012 yılınından bu tarafa organize ettiği '50 yıldır el ele' projesi Anvers MAS Müzesinde düzenlenen bir kapanış programı ile sona erdi.
'50 yıldır el ele' projesinin kapanış programına başta Federal Göç ve iltica bakanı Theo Francken, Oost Vlanderen Valisi Jan Briers, Anvers Valisi Cathy Berx, Anvers Belediyesi ekonomi ve kültür'den sorumlu encümen Philip Heylen, Flaman milletvekili Güler Turan, Hamme Belediye meclis üyesi Fatima Gökçe başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı. Programın açılışında Fedactio Genel başkanı Musa Soydemir, Proje koordinatörü Seval Kayman ile Fedactio genel sekreteri Özkan Yılmaz Fedactio ve 50 yıl projeleri hakkında bilgiler veren konuşmalar yaptılar.
Programda Federal Göç ve iltica bakanı Theo Francken, Oost Vlanderen Valisi Jan Briers, Anvers Valisi Cathy Berx, Anvers Belediyesi ekonomi ve kültür'den sorumlu encümen Philip Heylen'de birer konuşma gerçekleştirerek Fedactio'nun Belçika'da yapıcı bir çok faaliyete imza attığı ortak görüşünde birleştiler.
FEDERAL GÖÇ ve İLTİCA BAKANI THEO FRANCKEN:GÖÇMENLERİN KATKISI İNKAR EDİLEMEZ
Program'da en çok son günlerde İltica ve Göç politikalarında ki söylemleri ile toplumda büyük tepkiler toplayan Federal Göç ve iltica bakanı Theo Francken'in Göçmenlerin ve özellikle Türklerin önemine vurgu yapması dikkat çekti. Konuşmasından önce Fransa'da mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik saldırıda hayatlarını kaydedenlerin anısına salondakileri 1 dakikalık saygı duruşuna davet eden Francken “Türk işgücünün büyük bir katkı sağladığı muhakkak. Yıllar önce madenlerimizde çalışmaya geldiler ve Türkler şimdi Belçika'daki en büyük ikinci toplum. Faslılar da en büyük toplum durumuna geldiler.” dedi. Francken açıklamasının devamında özeleştiri de yaparken, entegrasyona verilen önem noktasında gecikildiğini ifade etti. Francken, “Büyük bir göç dalgasına karşı toplumun bir sorumluluğu vardı. Entegrasyona yeteri kadar önem verilmedi.” dedi.
ANVERS VALİSİ BERX:FEDACTİO'NUN YERİ DOLDURULAMAZ
Anvers Valisi Cathy Berx ise konuşmasında Fedactio'nun Belçika'nın inşasında önemli bir rol oynadığını aktarırken, “Anvers'in görevlerinden biri insanlar arası köprü kurmaktı, aynı Fedactio gibi. Fedactio insanları bir araya getirmek için, dinine, ırkına bakmadan, köprü kurmak için çaba gösteriyor ve bunun için vakit harcıyor." dedi. Fedactio'nun yapıcı faaliyetlerde bulunduğunu da hatırlatan Cathy Berx, “Fedactio'ya bunlar için çok teşekkür ediyoruz. Sizin yeriniz doldurulamaz.” dedi.
PHİLİP HEYLENS:KUTSAL EŞLAYAR FEDACTİO SAYESİNDE BURADA SERGİLENİYOR
İçerisinde Kâbe’nin anahtarı ve Kâbe’nin örtüsünün de bulunduğu ve MAS Müzesi’ndeki 'Kutsal mekânlar ve kutsal eşyalar' ismi altındaki sergiden bahseden Anvers Belediye Başkan Yardımcısı Philip Heylen ise “Eğer Fedactio'nun girişimleri olmasaydı bu sergi gerçekleşmezdi.” dedi. Heylen, “Fedactio olmasaydı, Kabe'nin anahtarları Topkapı Saray'ından buraya getirilemezdi. Kutsal eşyalar ve Kutsal mekânlar sergisi bu kadar başarıya ulaşamazdı.” şeklinde konuştu.
Program yapılan konuşmalardan sonra verilen Resepsiyonun ardından MAS müzesinde sergilenmekte olan 'Kutsal mekânlar ve kutsal eşların davetliler tarafından gezilmesi ile son buldu.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code