Ticker

6/recent/ticker-posts

Ad Code

reklam

EBOLA TEHDİT EDİYOR

Ebola virüsü kontrolden çıkıyor. Batı Afrika'daki vaka sayısı her 2-3 haftada bir, ikiye katlanıyor ve son tahminlere göre Ocak ortasına kadar yaklaşık 1,4 milyon kişiye virüs bulaşabilir. Bu haliyle bu canavar tüm dünyayı tehdit ediyor. 
BM’nin ebola salgınıyla mücadelede öne çıkan isimlerinden Dr. David Nabora, yayılma hızı göz önüne alındığında salgının HIV ve SARS’tan daha ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Salgının Ocak ayına dek 1,4 milyon kişiyi etkileyeceği düşünülüyor.
Birleşmiş Milletler’in (BM) Ebola salgınıyla mücadelesinin kilit isimlerinden Dr. David Nabora, salgının insanlık için HIV ve SARS hastalıklarından daha ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Salgınla mücadele için şu ana dek yapılanların yetersiz olduğunu dile getiren Nabora, acilen 30 milyon dolarlık kaynağa gereksinim duyulduğunu belirtti.
Salgınla ilgili Sydney Morning Herald gazetesine demeç veren Nabora, “Afrika’da HIV’in ilk günlerini hatırlıyorum, o zaman da durum anlatamayacağım kadar vahim olduğu halde nüfusun büyük bir bölümünün yok olmayacağını düşünüyorduk, ancak halen milyonlarca insan kaybediyoruz. Bunu göz önünde bulundurunca Ebola salgınının HIV’den çok daha ciddi olduğunu söyleyebilirim. Aynı şekilde SARS üzerine çalışırken yaşadığım korkuyu da hatırlıyorum, ama bu salgın SARS’tan çok daha vahim. Ebola salgını her ikisinden de çok daha hızlı yayılıyor” dedi.
3 bin insan yaşamını yitirdi
Nabora, salgınla mücadelede destek sunma imkanına sahip bazı ülkelerin, salgının yarattığı tehlikenin boyutlarının farkında olunsa da, yeterince katkıda bulunmadıklarını belirtti ve “bu ülkeleri harekete geçirmek için toplantı ve telekonferans görüşmelerine ayıracak vaktim kalmadı. Şu anda acilen 30 milyon dolara ihtiyacımız var” sözlerini kullandı.
Ebola salgını başladığından bu yana Gine, Sierra Leone ve Liberya gibi Batı Afrika ülkelerinde etkili oldu. Salgına maruz kalan 6 bin 553 kişiden 3 bin 083’ü yaşamını yitirdi. Şu anda salgın Senegal ve Nijerya’nın ötesine geçememiş gibi görünüyor, ancak tamamen kontrol altına alınmadığı takdirde Ocak aynına gelindiğinde 1,4 milyon kişiyi etkileyebileceği düşünülüyor.
Ebola vücut salgılarıyla yayılan bir virüs; o yüzden, son derece dikkatli davranıldığında virüsün bulaşma riski en aza indirilebilir. Bugüne kadar Liberya’da 94 sağlık çalışanı Ebola yüzünden öldü; ancak ölenlerin neredeyse tamamı ne yazık ki uluslararası gönüllülerden çok daha az donanımlı yerel sağlık çalışanlarıydı. Tedaviyle virüsten sağ kurtulma şansı %50’den daha yüksek.

Yorum Gönder

0 Yorumlar

Ad Code